Tuesday, April 30, 2013

Aku rasa. Kalau kita buat salah dengan manusia, kita pegi dekat dia and say "sorry", iAllah dengan lapang dada dia akan maafkan kita.

Tapi try kita, bila buat salah dengan manusia, pegi dekat dia and say "sorry", buat kali ke lapanratusenampuluhtiga, aku tak rasa. Aku tak rasa dia aka maafkan.

Sebab? manusia ni cepat serik. yang tak serik tu yang dalam hadith ada sebut lebih kurang, "Muslim itu takkan jatuh dalam satu lubang dua kali."

Dan, natijahnya, kalau kita dah buat salah yang sama lebih dari sekali, kita akan mula SEMBUNYIKAN dari orang tau. Kita akan fix senyap-senyap, dengan harapan orang tak tau kita buat silap. Tapi tetap, kita akan buat kesilapan yang sama, kalau kita tak tau cara nak 'baiki'.

Macam tu la juga aku nampak. Dosa kita dengan Tuhan. Dah banyak kali berdosa, banyak kali mintak ampun. Tapi kita manusia, kita pendosa. Tapi Tuhan tak kata, berapa kali je boleh mintak ampun pada Dia. Dia tahu, manusia tu sifatnya lupa, alpa,leka. Itu sebab pintu taubatnya sentiasa terbuka.

..Ke marilah, kembali,
Kendatipun,
Kau telah melanggar sumpahmu seribu kali
kembalilah.. kembali..

Dan aku pun macam yang lainnya. Pernah tersungkur entahberapajutakalinya. Yang kadang-kadang rasa penat dengan diri sendiri, bosan dengan tabiat diri..

Kenapa engkau mesti ulang-ulang dosa mu sekian kali, setiap kali? 

Bila ada rasa itu, cepat-cepatlah kita berlari.

Berlari untuk kembali.

Friday, March 8, 2013

Semua pun nak instant!

Sekarang, semua pun orang nak SEGERA. Mi segera, Milo 3 in 1 (tujuan untuk segera jugak), duit segera..





Haa..over la kau..penat aku belajar architecture, tak tido malam, duduk studio tak balik rumah time orang semua cuti, bukak pose sahur pun kat studio, design kene reject, crit kene kutuk, final kene fire sampai rentung, duit habis buat printing buat model 4 tahun....

Senang je jadi arkitek rupenye! dengggg...rugi la kau.. Gi sana bakor degree. Ke amek buat bungkus nasik lemak.

haha!

Kenapa penting belajar sejarah?


Sejarah itu penting untuk dijaga. bukan demi dendam, tetapi agar kita bisa memandang yang terjadi di masa kini dan masa depan dengan tepat. semata agar tidak mengulangi kesalahan masa lalu.
Sejarah itu penting untuk dijaga. bukan sekadar agar anak sekolah punya bahan hafalan. tapi agar mereka dapat belajar dari pengalaman orang lain.
sejarah itu penting untuk dijaga. kerana selalu ada orang-orang yang ingin mengubah fakta hari ini menjadi sekadar dongeng di masa depan.

.another day of Allah's mercy.

Lilypie Kids Birthday tickers