Posts

Love is a hard work

Pernah tak kalau kita pergi mana-mana khususnya di tempat baru, akan jumpa sesetengah orang yang on the spot kita rasa senang dengan dia. Kalau bukan on the spot pun, tak lama akan get along jugak dengan dia. Ada sejenis orang yang kita rasa dia 'cold', dingin. Aura dia buat kita macam susah nak 'click'. Dia bukan lah jahat or orang tak baik, tapi memang sejenis orang yang makan masa untuk ngam, kena usaha lebih, kerja kuat sikit. 
Pada pendapat aku, memang manusia tu secara amnya duduk bawah dua kategori tu:
1) Duduk bersila tak buat apa pun orang dah sayang 2) Duduk bersila tak buat apa pun orang tak suka
Kategori 1: Allah kurniakan aku begitu ramai orang-orang kategori 1 ni dalam hidup aku. Sejenis yang baik, baik dia yang kalau kau tanya sesiapa pun, orang akan kata dia tu baik. Iem & Radhi dua-dua kawan baik dunia akhirat aku yang Allah hantar dalam 2 fasa kehidupan aku yang berbeza. Baik tu bukan makna diorang jenis tak berdosa, ulamak gamaknya.. Tapi baik yang da…

Macam Mimpi

Image
Semalam tarikh cantil. 20.2.2020. Macam biasalah, ramai artis kawin. Baguslah tu, moga kekal sampai ke jannah hendaknya.

Wowwwwwww... it is year 2020 now isn't it? Seriuslah!

Like all the 'Wawasan 2020' we all sang during elementary school felt so farrrrrrr now we are in the era. Alhamdulillah, Allah masih bagi nyawa, Allah masih bagi izin.

Macam mimpi, capai umur 30, dah ada keluarga, dah ada kerjaya. Yang belum tentu ada is masa depan. Esok hidup atau mati, Allah je tau. Kita cuma cuba usaha jadikan hidup kita yang nak masuk 30 tahun ni, yang terbaik dalam setiap usia yang Allah bagi. Sementara masih ada kesempatan, tinggalkan yang elok-elok, tinggalkan yang cantik-cantik. Supaya kalau kata Allah kata kita sampai 30 je rasa hidup, tak banyak yang hambat kita dari syurga. Beauty in disguise.

Apa khabar kawan-kawan? Sepanjang bertahun aku tak menjenguk hidup kalian, masih bersemangat?. Aku masih dengan suami aku yang itu, dan anak masih satu =D. Alhamdulillah serba cukup, …

After A Year and A Month

Image
Assalamualaikum wbt.

Seriously, aku tak tahu kalau ada lagi yang masih baca/follow/kesah/ambil tahu akan kewujudan blog ni. Blog yang kali terakhir aku tulis setahun sebulan lepas. 396 hari yang lalu. But, heyyy who knows? If you ever read this, please comment on this post with the date and time, ok? Much appreciated!

What really happen in a year and a month?

1) I got engaged
This is the dress yang aku hand sew sendiri, seminggu sebelum majlis. Kenapa lambat sangat? Mana nak tau orang datang nak bawak dulang..haha 
2) I got an awesome job-->alhamdulillah
At National Centre of Remote Sensing Research (NCRSR), National Central University (NCU) Taiwan
3) I got a new niece and nephew
Ariana Sofea
Muhammad Darwish Eilyaz
4) I got married
If you ever follow this blog from the beginning, this is him. The Boss.

5) I got my master degree
Ibu & Ayah. At the age for them to spend their life earning for themselves, they spent it on me instead. I'll repay their generosity.

Tsummalhamdulillah..Sega…

I am, the girl who writes.

"You should marry a girl who reads. 
Marry a girl who reads. Marry a girl who spends her money on books instead of clothes, who has problems with closet space because she has too many books. Marry a girl who has a list of books she wants to read, who has had a library card since she was twelve. 

Find a girl who reads. You’ll know that she does because she will always have an unread book in her bag. She’s the one lovingly looking over the shelves in the bookstore, the one who quietly cries out when she has found the book she wants. You see that weird chick sniffing the pages of an old book in a secondhand book shop? That’s the reader. They can never resist smelling the pages, especially when they are yellow and worn. 

She’s the girl reading while waiting in that coffee shop down the street. If you take a peek at her mug, the non-dairy creamer is floating on top because she’s kind of engrossed already. Lost in a world of the author’s making. Sit down. She might give you a glare, as mo…
Image
Diciptakan jarak bukan supaya kita lelah menanti, tetapi supaya kita tak putus berdoa.
--jarak itu bukan hanya ruang, waktu dan perasaan saja. Bukan juga semata-mata cinta sesama manusia. Atau jodoh antara manusia. Tetapi jarak antara hidup dan mati kita. Jarak antara hari ini dan akhirat. Jarak antara dosa dan pahala. juga jarak antara kita dengan syurga dan neraka. Semuanyadiciptakanberjarak.  Antara kita juga, punya jarak. Yang cumabisadidekatkandenganakad. Kerana Dia mahu menguji, siapa hambaNya yang tidak berputus harap pada Dia.