Friday, December 2, 2011

This course save my life~ =D

Hari ni ada kelas Dr Spahic Omer.Lecturer feveret dan subjek feveret; Ethics & Fiqh for Everyday Life.Subject yang pada aku satu-satunya yang buat aku berfikir luar galaksi.Walaupun tajuk course dia ala-ala-->Mari Belajar ABC, Mari Mewarna,etc kalau nak letak masa zaman tadika dulu.Benda basic.Basic sangat sampai kita lupa.

Hari ni belajar tajuk--->Plastic Surgery (sebenarnya..ulang topic last class..) Tapi yang nak kata kat sini, about Islamic vs Western Perseption of Beauty[Visions of life,Clash of Worldview]

He did mention something yang aku terus jotted down.Catchy dan sangat-sangat berkait dengan keadaan semasa aku sekarang.

*beautiful is a real/genuine thing.Beautiful is not fictional/evil thing.
*beautiful is a thing that LASTS as such.Beautiful is not a thing that perishes.
*Islam wants its followers to live real/genuinely happy and beautiful lives.It is foolish to live fictious/imaginary lives and lives based only on memories/nostalgia.Only FOOLS live for the past.

Intan,only fools live for the past...  (~___~")

Intan memang bermasalah.Bermasalah in letting go.apaperjela jenis 'letting go' yang ada dalam dunia ni selagi mana ianya jatuh dalam ruang lingkup kategori kata; once brings meaning in my life.

Baik pensil shaker 5 kaler aku kumpul. Baik sneakers. Baik beg. Baik gamba-gamba. Mahupun kertas-kertas,kad-kad dedications,wishes goodluck,happy birthday such..even pembalut coklat cadbury org bagi pun..Ada 1 kotak paper A3 size penuh dengan koleksi kertas,memo,kad dan surat-surat(pehh..kantoi sengal disitu~)

Biarlah..5tahun,8tahun..even 10 tahun..tetap kat situ,takkan buang. Tak nak la guna 'sentimental' value, tapi its the only prove that those memories,those happiness,those pains..are once actually real.Bukan cuma tayangan bisu dok ulang-ulang depan mata. Bukannya konon ter-drag dengan buku-buku yang dibaca.Bukan fictional things my mind make it up.

Seksa sebenarnya bila kepala dah rupa 'arkib negara'..payah beb~ Aku mampu ingat apa orang cakap dengan aku even makan bertahun..antara benda yang dicakap adalah something that very important or...the person saying those things are really important.

A friend of mine did mentioned that,yang orang Mekah will never ever made the Hijrah if they are too attached to worldly thing they have in Mekah.TRUE.Wise enough.

How I can be better 'me' if I keep 'missing' the old 'me'? How can I improve myself if I keep comparing to the 'me' I was? Wise enough..touche~

"Wanita itu ujian utama bagi lelaki. Dan hati itu ujian utama bagi wanita". Dila cakap.Betul.Masalah hati bukan masalah mudah.Mudahlah kot kalau bagi lelaki.

Dan bagi aku yang for the whole life 'stuck' in the middle of man, aku sedar aku ade ter'twist' sikit.Yes, as a women tears is actually their manifestation of their courage.Because they have stand strong for too long. Ape kes pulak kalau yang bermasalah dengan kelenjar air mata? I didn't raised up to manipulate my tear glands.I just don't know how. Betul lah kot kuiz personaliti aku jawab kat FB tu, CHOLERIC~ I channeled my emotions thru anger. Dah tu je yang aku tau.Sedih ke,frust ke,stress ke..Yes,aku tau macam mane nak gelak,ok..jangan tanya soalan tu.

Tu mungkin salah satu sebab knape aku tak reti nak cakap apa2 yang ada dalam minda separa sedar aku.

Amie kata-->kau memang ada kepakaran untuk ignore what's been troublimg your mind.Sebab tu lah kau selalu nampak macam takde masalah.Then bila dah sampai limit,kau 'meledak'.orang akan namapak macam,'tiba-tiba'..tapi aku tau la brapa lama masuk 'tank' baru boleh capai takat didih tu..
Kak Masyitah kata-->kamu ni denial..kamu react,buat gaya macam tak amik tau,tak peduli pun,tak nak pun amik port..tapi sebenarnya kamu kisah,kamu concern..Nak tau kamu berminat ke tak,kamu akan tanya banyak soalan dengan style provoke,macamlah topik tu topik hampagas..

Everytime.EVERYTIME orang komen benda-benda macam tu,serius telinga berbulu..Hodoh gile perangailah,Intan! Dah aku nak buat mcm mane? Ce cite...ce cite.. AM I THAT BAD?

Dah malas nak pikir..=P

now listening to--->this song save my live  by SP

.another day of Allah's mercy.

Lilypie Kids Birthday tickers